A szem felépítése, szerkezete

Szemünk jól látható része csak a teljes anatómiai struktúra kisebb részét teszi ki, az egész szem egy pingpong labdánál kisebb szerv.

Szaruhártya

Óraüveg alakú, átlátszó élő szövet, melyen át a fény belép a szembe.

Írisz, szivárványhártya

A szivárványhártya adja a szemünk színét, a benne lévő izmok összehúzódása váltja ki a pupilla mozgásait, mely szabályozza a szembe jutó fény mennyiségét.

Pupilla

A szivárványhártya közepén található kerek, fekete színű terület, melyen keresztül a szaruhártyán áthaladt fény az ideghártyára jut.

Szemlencse

Szemlencse és a szaruhártya hasonló szerepet tölt be, mint a fényképezőgép objektívjében lévő optikai lencsék. A szemlencse a szivárványhártya mögött helyezkedik el. Átlátszó, ezen át jut el a fény a szem hátsó részében lévő ideghártyára, a retinára. A szemlencsét körkörösen szalagok közvetítésével izmok feszítik, amelyek a szemlencse domborulatát szabályozzák.

A szemlencse lapos “állásában” látjuk élesen a távoli tárgyakat. A közeliekre való fókuszáláshoz a lencsének kerekebbé kell válnia. Ez az ún. akkomodáció (szemlencse-alkalmazkodás) folyamata.

Retina (ideghártya), makula (sárga folt)

A szem hátsó részén lévő ideghártya képezi – optikai hasonlattal – magát a “filmet”, amely felfogja, érzékeli a szem mélyére bejutott – fény által hordozott – képi információt. A fényingert elektromos jelekké alakítja át, amelyek továbbítódnak az agyba, ahol megtörténik majd a valódi “leképezés”, a látási információ teljes feldolgozása. A retina központja az ún. sárgafolt, vagy makula (latinul macula lutea). A retina sárga festékanyagokat tartalmaz, luteint és zeaxantint. Az éleslátáshoz szükséges nagy felbontású kép a makulán jön létre. A makula hibátlan működése szükséges a látás során a külvilágról létrejövő képek pontos, finom feldolgozásához, a komplex látási tevékenységek végzéséhez.

Szemideg

A szemideg szállítja a retina területéről a fényingereket az agyba.

Érhártya

A retina és az ínhártya között helyezkedik el, a benne lévő ereken keresztül táplálja a retinát.

Ínhártya

A szemgolyó külső rétege, erős ínszerű réteg, a belső nyomás hatására megfeszül. Kevés eret tartalmaz, fehér színű.

A szem folyadékterei

Az üvegtest a szemlencse mögötti térben helyezkedik el, kocsonyás anyag. Kisebb részben a szemlencse előtt is található folyadék, a csarnokvíz. A csarnokvíz táplálja a szaruhártyát és a szemlencsét, nyomása biztosítja a szem (bel)nyomását.